Historie
For 100 år siden i 1922 startede en gruppe forretningsfolk og medlemmer af YMCA, (det amerikanske svar på KFUM) Y´s Men´s bevægelsen i Ohio i USA.
For 75 år siden startede den første klub i Danmark, det var i Aalborg.
Der er i dag ca. 1.400 klubber i ca. 65 lande, heraf 150 klubber i Danmark. Kibæk Y´s Men´s Club blev chartret(startet) ved en ceremoni den 25. marts 1979 i Assing kirke. Dengang var det meningen at der senere skulle startes en klub i Sdr. Felding. Det blev dog ændret den 7. februar 1987 til Aaskov Y´s Men´s Club og dækker nu hele den gamle Aaskov Kommune. Vi er 30 mandlige medlemmer. Fremover er der også mulighed for at kvinder kan optages i klubben.
AASKOV Y’S MEN’S CLUB SAMLER OMKRING 400.000 KRONER IND HVERT ÅR TIL KIRKELIGE OG SOCIALE FORMÅL. DE MEGET VELBESØGTE MÅNEDLIGE LOPPEMARKEDER I KIBÆK ER DEN VÆSENTLIGSTE INDTÆGTSKILDE. DET ER KLUBBENS 30 MEDLEMMER, DER STÅR FOR LOPPEMARKEDERNE – BLANDT ANDRE (FRA VENSTRE) MARTIN ARNBJERG, GUNNAR F. SØRENSEN OG BJARNE ELMHOLDT. FOTO: TROELS WITTER
For 100 år siden blev Y’s Men-bevægelsen grundlagt i USA. I dag er der 29.000 medlemmer på verdensplan – blandt andet i Kibæk, Sønder Felding og Skarrild, hvor den lokale klub skaffer midler til socialt arbejde ved at holde loppemarked en gang om måneden
SOCIALT En aften om måneden triller et stort antal biler ind på en sidevej i et industrikvarter i Kibæk. Flere hundrede biler parkeres i området, og folk samles foran en nedrullet port. Når porten går op, begynder jagten på det guld, som altid findes på borde, reoler og i kasser i den 1100 kvadratmeter store hal, når Aaskov Y’s Men’s Club holder loppemarked. Her er alt fra dessertgafler til elcykler – og fra romaner til fladskærme.
Loppemarkedet er omdrejningspunktet for Aaskov Y’s Men’s Club. Klubbens medlemmer bruger lang tid på at indsamle, sortere og klargøre de ting, der sælges på loppemarkedet, og der er herfra, at de fleste penge samles ind, inden de sendes videre til foreninger og projekter både lokalt og i udlandet.
30 medlemmer
Klubben med base i industrikvarteret i Kibæk er én af landets 153 klubber, som er organiseret i Y’s Men-bevægelsen, der blev grundlagt i USA for 100 år siden. Klubben blev dannet i 1979, og kom i 1987 også til at omfatte Sønder Felding og Skarrild og fik navnet Aaskov Y’s Men’s Club. Klubben har 30 medlemmer, og blandt dem er der tre, der har været med siden begyndelsen i 1979.
– Vi har en ret høj gennemsnitsalder og har som mange andre steder en udfordring med at få de unge til at engagere sig i det frivillige arbejde, fortæller Gunnar F. Sørensen, der er præsident for klubben. Ikke formand, for man har valgt at holde fast i den amerikanske struktur med en præsident og vicepræsident – titler, som går på skift mellem klubbens medlemmer. Medlemstallet har ligget ret stabilt de senere år, men der er lidt længere end ønskeligt mellem optagelserne af nye medlemmer. Aaskov Y’s Men’s Club er ikke en forening, man melder sig ind i, men en klub, hvor medlemmerne rekrutteres gennem opfordringer.
400 kunder til loppemarkederne
Når man er blevet medlem, bliver man en del af det hold, der får de populære loppemarkeder til at fungere. Effekterne skal afhentes – enten fra private donorer eller fra en container på genbrugspladsen. Derefter skal de sorteres, vaskes, testes og gøres klar til at blive udstillet på de mange meter borde og reoler i hallen. Alt dette klares, når man har tid, og kaffebordet bliver tit fyldt med arbejdsomme klubmedlemmer på en helt almindelig hverdag. Selve loppemarkederne kræver ekstra hænder, så her får klubmedlemmerne hjælp af ledsagere og frivillige, så der er omkring 50 til at betjene de omkring 400 kunder, der dukker op til de månedlige loppemarkeder.
– Der er stor forskel på, hvor mange timer, man lægger i arbejdet. Vi har medlemmer, der er på arbejdsmarkedet og har begrænset tid, og vi har også nogle medlemmer, der ikke er så gode til at løfte de tunge ting længere, så man bidrager med det, man har tid til og kan overkomme, siger Bjarne Elmholdt, der er sekretær i klubben.
Støtte til socialt arbejde
Aaskov Y’s Men’s Club udgiver også vejviseren »Lokalviden,« som giver et fyldigt overblik over lokalområdet. Loppemarkederne og vejviseren samler hvert år omkring 400.000 kroner ind, som gives videre til aktiviteter både i lokalområdet og til internationale projekter, som Y’s Men støtter.
– Vi bruger halvdelen af midlerne lokalt. De går mest til foreninger og klubber med tilknytning til folkekirken, men vi støtter også sociale projekter som »Den Blå Mølle« i Kibæk. Derudover har vi en pulje på 20.000 kroner, som de lokale præster uddeler som julehjælp til lokale familier, siger Martin Arnbjerg, der har været med i klubben siden 1981.
Samværet er fundamentet
Klubbens medlemmer samler ikke kun penge ind. De tager også på vandreture, virksomhedsbesøg, spiller bowling eller hører foredrag, når der er klubaftener. For det sociale samvær er selve fundamentet for klubben og dens aktiviteter.
– Det er det sociale liv der gør, at jeg er med i klubben. Jeg har altid været foreningsmand og vil gerne være en del af det frivillige arbejde, og jeg har desuden den fornøjelse at have min hustru med – blandt andet, når der er loppemarked. Hun synes også, at det er interessant, siger Gunnar F. Sørensen.
Aaskov Y’s Men’s Club har i øvrigt åbnet for optagelse af kvindelige medlemmer, men venter stadig på at byde den første kvinde velkommen som officielt medlem.
Skaber overskud til gavn for andre
Ud over det sociale samvær har støttearbejdet også stor betydning for klubbens medlemmer.
– Når vi indsamler 400.000 kroner om året, vidner det om, hvad man er i stand til at gøre i et fællesskab. Det betyder meget at være med til at generere midler til de foreninger, der kæmper for at få økonomien til at hænge sammen, og det er også godt at vide, at jeg er med til at støtte gadebørn i Tanzania eller andre steder rundt i verden gennem arbejdet i Y’s Men, siger Bjarne Elmholdt. – Jeg har altid gerne villet hjælpe, hvor der er brug for det. Her er jeg med til at skabe et overskud, der går til nogen, der har brug for det. Og så er vores fællesskab og de fælles oplevelser med til at give indhold i mit liv, siger Martin Arnbjerg.
Artikel fra Herning Folkeblad 19-09-2022